Blikschade aan uw auto, wat te doen?

SchadeSupport 07-12-2022

Blikschade aan uw auto, ook wel materiële schade genoemd, is natuurlijk hartstikke vervelend! Dit wilt u natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben. Blikschade aan uw auto kan ontstaan door een éénzijdig of tweezijdig ongeluk, een storm of hagel bui. De meest voorkomende blikschade is vaak een deuk in de auto. Wat kunt u doen als uw auto beschadigd is? 

Heeft u schade opgelopen aan uw auto door toedoen van iemand anders?

De definitie van blikschade is letterlijk schade aan de carrosserie van de auto. Het raken van een pilaar tijdens het parkeren of het krijgen van een ongeval met andere weggebruikers kan blikschade veroorzaken. Wat te doen bij blikschade veroorzaakt door een eenzijdig of tweezijdig ongeluk? 

Blikschade eenzijdig ongeluk 

Wanneer er sprake is van een eenzijdige ongeval dan zijn er geen andere weggebruikers betrokken. In dit geval hoeft u niet op de plek van het ongeval te blijven staan, en kunt u gerust eerst naar een parkeerplaats rijden. Ook hoeft de politie het ongeval niet te beoordelen. Kunt u niet verder rijden met uw auto? Dan dient u mogelijk uw auto weg te laten slepen. 

Blikschade tweezijdig ongeluk 

Wanneer er sprake is van een tweezijdig ongeval, dan zijn er twee of meer voertuigen betrokken bij het ongeval. Wanneer uw voertuig blikschade heeft opgelopen bij een aanrijding, dient u een schadeformulier in te vullen. Als een andere auto wordt getroffen, vult die persoon ook een schadeformulier in. Dien dit formulier dan zo snel mogelijk in. 

Heeft u schade opgelopen aan uw auto door toedoen van iemand anders? Vraag hier binnen 5 minuten makkelijk en snel een officieel schaderapport aan via onze gratis schade app! 

Blikschade en schadevrije jaren 

Wanneer u blikschade heeft opgelopen door toedoen van een andere weggebruiker, zorg dan dat u een schaderapport opvraagt om naar uw verzekeraar toe te sturen zodat u de schade vergoedt krijgt. Als u een autoverzekering heeft die ook blikschade dekt, kan dit alsnog gevolgen hebben voor uw schadevrije jaren. Afgezien van de hoogte van de kosten, kan u terugvallen in schadevrije jaren wanneer u de blikschade claimt bij uw verzekeraar. Het maakt dus helemaal niets uit hoe groot de schade is. Het betekent helaas hoe dan ook hogere verzekeringspremies voor u. Daarom is het belangrijk dat u zichzelf afvraagt of het wel zin heeft om een kleine schade te claimen bij uw verzekeringsmaatschappij. Het zou zonde zijn als u bij kleine blikschade een claim indient bij uw verzekeringsmaatschappij en dus terugvalt in uw schadevrije jaren. 

De kosten voor het laten repareren van blikschade zijn afhankelijk van het soort schade en de omvang van de schade. Als u alleen oppervlakkige krassen moet accepteren, hoeft de lak van uw auto alleen maar gepolijst te worden. Zitten er diepe krassen in dan moet het
beschadigde deel ook overgespoten worden bijvoorbeeld. Dit is natuurlijk weer een stuk duurder dan alleen polijsten. Maar ook bijvoorbeeld een deuk zonder lakschade is goedkoper om te laten repareren dan een deuk met lakschade. In het laatste geval is het namelijk zo dat de gehele deuk opnieuw overgespoten zal moeten worden. U kan er dan ook verstandig aan doen een schaderapport op te vragen, om zo de schade in kaart te brengen en de daarbij behorende kosten. Heeft u een schaderapport nodig? Vraag deze hier makkelijk en snel aan via onze gratis schade app.

Vraag hier binnen 5 minuten makkelijk en snel een officieel schaderapport aan!

via onze gratis schade app

Vraag een gratis schaderapport aan

Gerelateerde blogberichten