Help! Ik heb waterschade aan mijn auto!

SchadeSupport 26-10-2022

Het gebeurd tegenwoordig steeds vaker dat we in Nederland last hebben van zware regenval. Deze zware neerslag kan lekkages of overstromingen veroorzaken. De waterschade die hiermee wordt veroorzaakt heeft vaak een hoog schadebedrag, en is voor veel auto- en huiseigenaren een nachtmerrie.

Waterschade aan uw auto

Vaak kunnen beschadigde auto-onderdelen worden gerepareerd of indien nodig volledig worden vervangen. Met waterschade gaat dit helaas niet altijd zo makkelijk, en waterschade is dan ook een type schade dat heel vaak wordt onderschat. Sommige auto-onderdelen die in aanraking komen met water kunnen onbruikbaar worden bijvoorbeeld. Ook kunnen onderdelen, afhankelijk van waar het zich in de auto bevindt, niet zomaar gedroogd of vervangen worden. Dit maakt waterschade dan ook erg vervelend om mee te moeten dealen.

Soorten waterschade

Overstromingen door zware regenval kunnen ook verschillende soorten schade aan uw auto veroorzaken. Schade aan de accu, de motor, het interieur van de auto, maar ook kortsluiting is mogelijk. De verzekering dekt dit soort schade helaas niet altijd.

Waterschade aan uw auto opgelopen wat te verhalen valt op een andere partij? Vraag binnen 5 minuten een officieel schaderapport aan voor uw verzekering bij Schadesupport.

Herkennen van waterschade in uw auto

U kunt uw auto controleren op waterschade door op de vloerbedekking, vloermatten of vloerkleden te duwen en te voelen of er water lekt. Schimmelsporen, roestvlekken, zichtbare corrosie en constant beslagen ruiten zijn meestal tekenen van te veel vocht in uw auto. Let ook op witte, groene of blauwe aanslag op de elektrische connectoren. Hetzelfde geldt voor roest of corrosie in zekering blokken, massakabels of plaatwerk op computer modules. Is de
binnenkant van uw auto kletsnat? Neem dan direct contact op met uw autoverzekering!

Weet u niet 100% zeker of er een significante hoeveelheid water door het in- of uitlaatsysteem naar het motorblok is gegaan, neem dan indien nodig contact op met Pechhulp: Centraal Beheer RoadGuard, ANWB Wegenwacht Service, Allianz Global Assistance, etc. Wanneer u contact opneemt met de pechhulp, kunnen zij identificeren, bevestigen of uitsluiten of uw auto eventuele waterschade heeft opgelopen.

Waar het op neerkomt: niet alle autoverzekeringsmaatschappijen behandelen waterschade op dezelfde manier. In de polisvoorwaarden van uw verzekeraar kunt u zien welke schade gedekt is en welke uitgesloten zijn. Helaas wordt waterschade zelden in detail besproken of gedefinieerd. Het nadeel is dat je van tevoren niet weet waar je aan toe bent. Het voordeel is dat u bij waterschade gelukkig eenvoudig kunt vertrouwen op een verzekering. In de praktijk
blijken de meeste verzekeringsmaatschappijen waterschade aan auto's te dekken.

Wat niet te doen bij waterschade aan uw auto

Begin absoluut niet met het controleren van of uw auto nog rijdt. Er is dan namelijk een bepaald gevaar dat er water in de motor wordt gezogen in plaats van lucht omdat het luchtfilter zich met water gaat vullen. Uw motor zal hierdoor zeer ernstig worden beschadigd. Zelfs als uw auto total loss wordt verklaard als gevolg van waterschade, kunnen de carrosserie, de motor en de transmissie nog steeds een redelijke restwaarde bieden als ze intact zijn.

Auto te water geraakt door toedoen van iemand anders?

Heeft u door een andere weggebruiker in het water gestaan? Zorg dat u samen met diegene het schadeformulier invult. Als u een schadevergoeding wilt claimen, raden wij u aan zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen, zoals getuigenverklaringen en foto's van remsporen. Hiermee kunt u namelijk aantonen dat de tegenpartij een fout heeft gemaakt. U kunt die persoon dan aansprakelijk stellen voor de schade en een schadevergoeding eisen. Uw verzekering zal u vragen een schaderapport te laten opstellen om zo de schade te vergoeden.

Een schaderapport nodig?

Regel een officieel schaderapport in 5 minuten.

Schaderapport aanvraag starten

Gerelateerde blogberichten