Gelukkig gebeuren er in Nederland relatief weinig verkeersongevallen vergeleken met andere landen. Elk jaar raken er toch best veel auto’s beschadigd in het verkeer. Dit komt zeker niet alleen door ongelukken in het verkeer, maar ook bijvoorbeeld bij het oprijden van een inrit of het inparkeren. Maar heeft autoschade dan ook gevolgen voor uw verzekering? Jazeker! Denk daarom altijd na over de vraag: is het verstandig om de reparatiekosten te claimen of niet?
Wanneer je schade aan je auto oploopt, is het slim om eerst na te gaan hoe de schade is ontstaan. Mogelijk bent u slachtoffer geworden van iemand die tegen uw auto is aangereden bijvoorbeeld. Wanneer een andere bestuurder degene is die de schade heeft veroorzaakt en hier ook voor aansprakelijk gesteld wordt, dan moet de verzekering van de tegenpartij uw kosten voor de schade helemaal vergoeden. Heeft u hier een schaderapport voor nodig? Vraag deze makkelijk en snel aan via onze gratis schade app.
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat u zelf per ongeluk niet voorzichtig genoeg bent geweest of dat u een fout heeft gemaakt met parkeren. In deze situatie is er geen tegenpartij waarbij u de schade kunt claimen. Dit geldt ook voor beschadiging aan uw auto door vandalisme of weersinvloeden. In een aantal verzekeringspolissen zijn weersinvloeden een gedekte schade, soms zelfs zonder verval in no claim en schadevrije jaren, bijvoorbeeld bij hagelschade en stormschade. In dit soort gevallen is het dan ook niet altijd verstandig om de kosten van de schade aan de auto bij uw verzekering te claimen. Het kan u namelijk veel extra kosten besparen als u uitrekent of het in uw voordeel is om dit te doen. Denk daarom altijd goed na of u dit soort schade aan uw auto wilt claimen bij uw verzekering of niet! De schade kan ook altijd worden berekend door uw desbetreffende verzekeringsmaatschappij op uw verzoek.
Elk polisjaar waarin u geen schade aan uw auto claimt via uw verzekering, wordt beschouwd als een schadevrij jaar. Des te hoger het aantal schadevrije jaren, des te hoger is uw premiekorting. Dit kan soms oplopen tot 75% bij bepaalde verzekeraars. Het is daarom ook zeker de moeite waard om veel schadevrije jaren op te bouwen. Wanneer de schade aan uw auto niet al te veel geld kost om te repareren, dan kan het vaak goedkoper zijn deze zelf te
betalen. Dit kan dus helpen voorkomen dat de premie van uw autoverzekering aanzienlijk stijgt.
In tijden van inflatie en stijgende kosten, kan het dus zeker geen kwaad te kijken of u geld kan besparen op uw autoverzekering door schadevrije jaren op te bouwen. U betaalt misschien eenmalig de schade aan uw auto zelf, maar daar tegenover staat dat u tot 75% premiekorting kan ontvangen bij bepaalde verzekeraars. Lees daarom de voorwaarden van uw verzekering goed door zodat u weet of het goedkoper kan zijn zelf de kosten voor de schade aan uw auto te betalen. De schade kan ook te allen tijde door uw verzekeringsmaatschappij op uw verzoek worden berekend.
Autoverzekering claims worden in mindering gebracht op uw schadevrije jaren. Bijvoorbeeld, als de schade is veroorzaakt door uw eigen nalatigheid of als de andere partij de schade met succes op u kan verhalen. Hetzelfde geldt voor schade gedekt door een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA beperkt casco), zoals ruitbreuk of diefstal. De verhoging van de premie bij schade is afhankelijk van de reeds opgebouwde schadevrije jaren en de polisvoorwaarden van uw verzekeraar. Reken dus altijd uit voordat u kleine schade claimt om er voor te zorgen dat uw premie niet onnodig aangetast wordt. Als uw verzekeringsmaatschappij er echter in slaagt om schade bij iemand anders te verhalen, dan wordt dit uiteraard niet in mindering gebracht op uw schadevrije jaren. De verzekering zult u dan wel vragen om een schaderapport te laten opstellen om de schade te vergoeden. Heeft de verzekeraar u verzocht een schaderapport te laten opstellen?
Als u schade aan uw auto heeft, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk bij uw verzekeringsmaatschappij te melden. Wanneer u dit doet dan zorgt u voor een snelle schadeafwikkeling en is de auto sneller te repareren. Autoverzekeringen vereisen over het algemeen dat u een aanrijding of ongeval binnen drie dagen bij uw verzekeringsmaatschappij meldt. Zorg dat u dit navraagt bij uw verzekeraar of lees de polisvoorwaarden van uw verzekering goed door.
Vraag deze makkelijk en snel aan via onze gratis schade app.
klik hier om aan de slag te gaan