Stormschade aan uw auto, wat nu?

SchadeSupport 28-12-2022

In Nederland hebben we regelmatig last van stormen die auto´s beschadigen. Een boomtak knapt bijvoorbeeld en valt op uw auto. Helaas wordt stormschade niet altijd gedekt door uw autoverzekering. 

Stormschade aan verzekeringen 

Is uw auto alleen WA verzekerd? Dan bent u alleen verzekerd tegen schade die u met uw auto aan anderen toebrengt. Stormschade is daar dus niet bij inbegrepen. Ook als u zelf weinig kunt doen om dit soort schade te voorkomen, worden de kosten niet vergoed. Als u een beperkt casco of all risk verzekering heeft, bent u verzekerd tegen stormschade. Controleer altijd de polisvoorwaarden van uw autoverzekering om te zien hoe stormschade is gedekt. Niet bij alle verzekeraars heeft stormschade invloed op uw premiekortingen. Maar bij sommige verzekeraars is dit wel het geval. Heeft u een verzekering met eigen risico? Wanneer u stormschade claimt, dan betaalt u het bedrag aan eigen risico. 

Wat nou als u schade toegebracht heeft aan een andere partij door een storm? Als u bijvoorbeeld de controle te verliest over uw auto tijdens een stortbui en daardoor tegen een andere auto aanrijd, dan kan u een beroep doen op uw eigen wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en zodoende de schade van de andere partij vergoeden. 

Heeft u een schaderapport nodig? Vraag deze hier makkelijk en snel aan via onze gratis schade app. 

Wanneer hebben we het over een storm? 

Wanneer spreken we van extreem weer of een storm? Denk hierbij aan hevige regenval of storm met als gevolg ondergelopen wegen, omgevallen bomen of takken en de kans op blikseminslag. In Nederland krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer met als gevolg dus meer hagel, zware regenval en onweersbuien. Maar ook zware windstoten kunnen dus vaker voorkomen. 

KNMI spreekt van windkracht 9 of hoger over een storm. Veel verzekeraars gaan echter uit van windkracht 7 of hoger. Als een windvlaag een tak op uw auto laat vallen, dan kijkt de verzekeraar altijd naar de windsnelheid. Was de windkracht 7 of hoger? Dan heeft u, afhankelijk van uw dekking recht op een vergoeding van de schade. Is uw auto all risk verzekerd, dan maakt de windkracht niet uit. Het maakt daarbij dus niet uit of de windkracht 4 of 9 was, u bent hoe dan ook verzekerd tegen de schade. 

Storm- en hagelschade 

Heeft uw auto schade opgelopen door storm, bliksem, hagel of andere schade aangebracht door de natuur? Wanneer u een beperkte casco of all risk verzekering heeft dan wordt dit gedekt door uw verzekering. Gelukkig wordt uw no-claimkorting en uw schadevrije jaren behouden. Dit geldt ook voor ruitschade door hagel, of een sterretje in uw ruit dat doorscheurt. Heeft u alleen een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor uw auto, dan is stormschade niet gedekt. Dan bent u alleen verzekerd voor schade die u zelf aan anderen toebrengt.

3 tips voor het melden stormschade 

  1. Verzamel bewijs van de schade, maak foto’s en noteer de tijd. Als er dan twijfel ontstaat over de definitie van de storm en windkracht kunnen de foto’s en het tijdstip hierin meer duidelijkheid geven aan uw verzekeraar.
  2. Zorg dat u zo snel mogelijk de schade meldt bij uw verzekeringsmaatschappij en vul ook het schadeformulier in.
  3. Als u een verzekering heeft afgesloten met een eigen risico, maak dan een afweging of de schade het waard is om de eigen risico te betalen. Soms kan een eigen risico namelijk oplopen tot honderden euro’s.

Wat kunt u doen om stormschade te voorkomen? 

Voorkomen is beter dan genezen zeggen wij! Het is erg vervelend om stormschade aan uw auto op te lopen en allerlei dingen te moeten regelen met uw verzekeraar. Daarom is het fijn als u dit kan voorkomen! 

  • Zorg dat u thuis blijft als er een storm of heftig weer voorspeld wordt.
  • Indien mogelijk, parkeer uw auto in een overdekte parkeergarage. Wanneer dit niet lukt dan is het belangrijk om uw auto in ieder geval niet onder een boom te plaatsen.
  • Wordt het onderweg, terwijl u aan het rijden bent te gevaarlijk om door te rijden? Vind een veilige plek om uw auto te parkeren voordat u verder reist. 
     

Heeft u een schaderapport nodig?

Vraag deze makkelijk en snel aan via onze gratis schade app.

Vraag aan

Gerelateerde blogberichten