Taxatie van uw auto bij schade, Schadesupport helpt!

SchadeSupport 04-01-2023

Na een aanrijding wordt de schade aan uw auto begroot. Bij het taxeren van de schade kijkt een schade expert vooral naar de grootte van de schade en de kosten die bij de reparatie komen kijken. Vaak zal de schade expert in samenwerking met de schadehersteller of Schadesupport op de uiteindelijke taxatie uitkomen. Taxatiekosten worden vaak vergoed. Het omvat niet alleen de kosten van de deskundige zelf, maar ook de redelijke kosten die de werkplaats moet dragen om met de deskundige mee te werken. 

Het is niet altijd zo dat er een schade expert wordt ingeschakeld. Verzekeraars gaan vaak akkoord met een "pro-forma factuur" of schaderapport van een reparatiebedrijf of Schadesupport als de schade onder een bepaald bedrag ligt. Simpel gezegd, een pro forma factuur is een rapportage van de zichtbare schade aan uw auto. Het limiet voor een pro-forma factuur verschilt per verzekeringsmaatschappij. Sommige verzekeringsmaatschappijen gaan bijvoorbeeld akkoord met pro-forma facturen van € 800, terwijl andere al schade-experts sturen voor pro-forma facturen van € 600. Naast pro-forma facturen is de inzet van een schade expert ook afhankelijk van het type verzekering of claim. 

Het is niet altijd zo dat er een schade expert wordt ingeschakeld. Verzekeraars gaan vaak akkoord met een "pro-forma factuur" of schaderapport van een reparatiebedrijf of Schadesupport als de schade onder een bepaald bedrag ligt. Simpel gezegd, een pro forma factuur is een rapportage van de zichtbare schade aan uw auto. Het limiet voor een pro-forma factuur verschilt per verzekeringsmaatschappij. Sommige verzekeringsmaatschappijen gaan bijvoorbeeld akkoord met pro-forma facturen van € 800, terwijl andere al schade-experts sturen voor pro-forma facturen van € 600. Naast pro-forma facturen is de inzet van een schade expert ook afhankelijk van het type verzekering. 

Online een officiële pro-forma nota aanvragen voor uw autoschade? Bij Schadesupport kunt u dit binnen 5 minuten aanvragen via onze gratis schade app

Schade experts

Schade experts zijn beëdigd en onafhankelijk. Experts kunnen worden ingehuurd door uw eigen verzekeringsmaatschappij of de verzekeringsmaatschappij van de andere partij. U kunt het bijvoorbeeld oneens zijn met een taxateur over de dagwaarde van uw auto bij total loss. Onderteken in dit geval geen enkel document en schrijf "onder protest" op het document. Praat eerst met een schade expert om uw punt te verduidelijken, komt u er nog steeds niet uit? U kunt dan eventueel ook een contra-expert inschakelen. Het is wel van belang dat u serieuze en gegronde redenen heeft om de expert te overtuigen. Over het algemeen worden er prima vergoedingen gegeven en in verhouding. Het aanvragen van een contra expert kan niet bij SchadeSupport. Dit moet bij een onafhankelijk expertisebureau gedaan worden (CED-Bergweg of Dekra).

Verzekeringen en taxaties

Heeft u een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) voor uw auto? Een goede volgende stap is om de auto te laten taxeren voor de verzekeringsmaatschappij. Een goed taxatierapport zorgt ervoor dat u de schade uitkering ontvangt waar u recht op heeft. 

Als u een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering heeft, is het belangrijk om een geldig taxatierapport te hebben. Bij een ongeval waarbij de bestuurder geen schuld treft, wordt de vergoeding berekend op basis van de geschatte taxatiewaarde, niet op de dagwaarde. De dagwaarde is vaak vele malen lager dan de waarde van uw auto, dus een goede auto taxatie kan zeker in uw voordeel werken. Taxatierapporten zijn vaak 36 maanden geldig, maar dit kan per verzekeraar verschillen. Vraag dit dus altijd even na bij uw verzekeraar, of lees de polisvoorwaarden van uw verzekering goed door. (Deze dagwaarde taxaties kunnen niet bij SchadeSupport aangevraagd worden) 

Kosten van een schade-expert voor taxatie

 Als u een auto-ongeluk heeft gehad, is het belangrijk om uw voertuig zo snel mogelijk op schade te laten beoordelen. Dit geldt vooral als u niet verantwoordelijk bent voor het ongeval. Hoe eerder u uw auto op schade laat taxeren, hoe eerder u het bedrag kunt claimen bij de verzekeraar van de in gebreke blijvende partij. 

Als uw verzekeraar een schade-expert in dienst heeft, is dit gratis wanneer deze voor u wordt ingeschakeld. Dit betekent dat u deze kosten niet hoeft voor te schieten of terug te claimen bij uw verzekeraar, dit doet de schade expert namelijk zelf. Voor contra-expertise aan uw auto werkt dit anders. 

Als u het niet eens bent met de (eerste) schade-expertise, wilt u vast graag weten wat de kosten van de contra-expert zijn en of deze vergoed worden. Contra-experts kosten ongeveer tussen de 250 en 350 Euro. Wat uw verzekeraar precies vergoedt, staat altijd in de polisvoorwaarden vermeld. Zorg dus dat u deze goed door leest of neem contact op met uw verzekeraar om te achterhalen hoe het precies zit met de vergoeding. 

Heeft u een officieel autoschade taxatie rapport nodig? Bij Schadesupport kunt u deze binnen 5 minuten aanvragen via onze gratis schade app

Kostenberekening van schadeherstelbedrijven 

Schadeherstelbedrijven gebruiken bepaalde systemen om de kosten van uw autoschade te berekenen. Voorbeelden hiervan zijn SilverDat en Audatex, maar er zijn meerdere systemen naast de al genoemde. Is er een auto onderdeel wat vervangen moet worden? De reparateur controleert het systeem waarmee zij werken om te zien hoe lang het duurt om dit te repareren. Dit systeem omvat ook spuitkosten en prijzen van nieuwe onderdelen. 

Soms bepaalt de reparateur op basis van zijn ervaring en vakbekwaamheid hoeveel tijd hij nodig heeft voor de reparatie. Bijvoorbeeld bij het repareren van een deuk. De benodigde tijd wordt vervolgens in het systeem ingevoerd. Ten slotte berekent het systeem het bedrag dat nodig is om de schade te herstellen. Het bedrag wordt bepaald op basis van de gegevens die andere reparatiebedrijven hebben ingevoerd en de gegevens van uw auto. 

Schadesupport maakt gebruik van SilverDat voor een schade taxatie voor uw auto.

Heeft u een schade taxatierapport nodig?

Vraag deze hier makkelijk en snel aan via onze gratis schade app.

Vraag aan

Gerelateerde blogberichten