Wanneer is het verstandig aangifte te doen van schade aan uw auto?

SchadeSupport 30-11-2022

Er zijn verschillende situaties waarin uw auto schade kan oplopen door toedoen van een andere partij. Het is al helemaal vervelend wanneer u terugkomt bij uw geparkeerde auto en deze beschadigd aantreft. Op dit moment hoopt u dat de dader een briefje heeft achtergelaten of dat er anderen zijn die het incident hebben zien gebeuren. Helaas is dit niet altijd het geval wanneer uw auto de schade heeft opgelopen zonder dat u daarbij aanwezig was. 

Wanneer aangifte doen bij de politie? 

U hoeft niet bij iedere autoschade aangifte te doen bij de politie. Slechts in enkele gevallen dient aangifte te worden gedaan en is het zelfs verplicht om aangifte te doen. Aangifte doen van autoschade doet u in de volgende gevallen: 

  • Als de schade is veroorzaakt door een onverzekerde bestuurder. 
  • Of als de oorzaak van de schade niet bekend is. 

Het is in Nederland strafbaar om onverzekerd rond te rijden en door te rijden na het veroorzaken van schade. In Nederland is het daarnaast ook verplicht aangifte te doen van een strafbaar feit, en zal u dus hoe dan ook aangifte moeten doen in deze beide gevallen. Denk hierbij ook aan schade door inbraak, diefstal of vandalisme bijvoorbeeld. U kunt online en op het politiebureau zelf aangifte doen. Zorg dat u zoveel mogelijk bewijsmateriaal verzamelt heeft om de situatie goed in kaart te kunnen brengen bij de politie en in uw aangifte. Wanneer u de aangifte op het politiebureau gaat doen, vergeet dan niet uw belangrijke documenten mee te nemen zoals: 

  • Paspoort, ID of Rijbewijs
  • Autopapieren

In het beste geval als de dader een briefje heeft achtergelaten met zijn contactgegevens, kunt u schadevergoeding eisen van de dader. Schade aan uw auto kan op verschillende manieren ontstaan. Er botst bijvoorbeeld een andere auto of er valt een fiets tegen uw auto aan. Schade veroorzaakt door andere auto┬┤s kan worden gedekt door de autoverzekering van de tegenpartij, en schade door een val van een fiets kan worden geclaimd door de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering van de dader. Het kan zo zijn dat uw verzekeraar om een schaderapport zal vragen zodat de schade aan uw auto bepaald kan worden. Via onze handige app of op onze website kunt u deze snel en eenvoudig opvragen!

Stichting Waarborgfonds 

Misschien weet u niet wie de schade aan uw auto heeft veroorzaakt. Zoals eerder genoemd, is het belangrijk om de schade te melden en ook aangifte van uw autoschade te doen. Ook is het verstandig om omstanders te vragen of ze iets hebben gezien. Het is belangrijk dat u bewijs heeft dat een ander voertuig de schade heeft aangebracht. Zonder bewijs kunt u niet aankloppen bij de Stichting Waarborgfonds Motorverkeer. Deze stichting dekt schade aan uw auto als de dader onbekend is. 

Heeft uw auto schade en is de dader onbekend, dan kunt u dus contact opnemen met de Stichting Waarborgfonds Motorverkeer. U moet bewijzen dat de schade is veroorzaakt door een ander voertuig. Let u er ook op dat er een eigen risico van 250 euro is. Schade wordt alleen vergoed indien getracht wordt de dader te lokaliseren. Er moet dus een poging gedaan zijn om erachter te komen wie de verantwoordelijke was en deze te vinden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een politierapport nadat u aangifte heeft gedaan. Het is erg belangrijk dat u de aangifte voor de autoschade bij de politie binnen 14 dagen doet. Lees de website van de Stichting Waarborgfonds Motorverkeer voor alle informatie en voorwaarden om in aanmerking te komen voor een vergoeding van uw autoschade door een onbekende partij. 

Het Waarborgfonds Motorverkeer is uitsluitend bedoeld voor gedupeerden van autoschade door een niet bekende of onverzekerde partij. U kunt ook alleen aanspraak maken op het fonds in enkele uitzonderlijke situaties: 

  • Dader is doorgereden en onbekend
  • De auto van de tegenpartij is niet verzekerd
  • De verzekeraar van de dader is failliet gegaan
  • Een gestolen voertuig heeft schade bij u veroorzaakt
  • De schade mag uitsluitend veroorzaakt zijn door een motorvoertuig wilt u aanspraak maken op het fonds

Heeft u een schaderapport nodig?

Vraag deze hier makkelijk en snel aan via onze gratis schade app

Vraag aan

Gerelateerde blogberichten