Wat te doen bij brandschade aan uw auto?

SchadeSupport 14-12-2022

Heeft u brandschade aan uw auto? Dit is natuurlijk heel erg vervelend, vooral als er iemand gewond is geraakt. Brand kan enorme schade aanbrengen en ook erg gevaarlijk zijn! Bent u ter plekke aanwezig wanneer er brand ontstaat? Blijf kalm als u rook of vlammen uit uw auto ziet komen. Maar probeer snel te handelen. Het kan ernstige verwondingen voorkomen en zelfs levens redden! 
 

5 stappen voor het handelen tijdens brand in uw auto

  1. Stop de auto onmiddellijk en zet de motor af.
  2. Stap zelf uit de auto en zorg dat u iedereen uit de auto haalt.
  3. Verbied iedereen om terug te keren naar de auto om persoonlijke eigendommen te gaan halen.
  4. Zorg dat u minimaal 30 meter van uw auto af staat om te voorkomen dat u giftige dampen binnen krijgt en zodat u veilig bent van de vlammen. 
  5. Bel direct het alarmnummer en waarschuw eventuele automobilisten die u tegemoet komen rijden.

Het is niet aan te raden om een autobrand zelf te blussen. Door de motorkap of deuren te openen, wordt er meer lucht in de auto gezogen en kan de auto eventueel nog sneller afbranden. Branden blussen is in principe de taak en verantwoordelijkheid van de brandweer. 

Het is belangrijk om altijd aangifte te doen bij de politie van brandstichting. De politie kan zo een onderzoek starten naar het opsporen van de daders. U kunt zelf ook actie ondernemen door getuigen te verzamelen bijvoorbeeld, zo kunt u wellicht de identiteit van de dader bevestigen. Wanneer de dader opgespoord is, kunt u alle schade verhalen op hen. 

Heeft u een schaderapport nodig? Vraag deze hier makkelijk en snel aan via onze gratis schade app. 

Mogelijke oorzaken brandschade 

De oorzaak van de brand is bijvoorbeeld kortsluiting, vloeistoflekkage of vandalisme. Maar ook een aanrijding zou een brand in uw auto kunnen veroorzaken. Een auto heeft veel brandbare elementen waardoor de brand zich snel kan uitbreiden. Daarnaast heeft een slecht onderhouden auto heeft meer kans om in brand te vliegen. Gebroken kabels, kapotte onderdelen en lekkende afdichtingen kunnen allemaal brand veroorzaken. 

Ook kunnen auto-onderdelen oververhit raken en brand veroorzaken. Denk aan motoren en katalysatoren bijvoorbeeld. De kans is klein dat de motor zelf vlam vat, maar oververhitting van de motor kan hete vloeistoffen produceren. Dit kan gebeuren bij motorolie en koelvloeistof. Als deze door de motor en het uitlaatsysteem aan het circuleren zijn, kunnen ze ontbranden. Wanneer de katalysator hard moet werken om uitlaatgassen te verbranden, kan deze erg oververhit raken. Dit doet zich voor wanneer de brandstof niet goed wordt verbrand door een niet goed werkende motor, door bijvoorbeeld versleten bougies. Doordat
de katalysatoren dus harder moeten werken, worden ze heter. Met als gevolg dat ze andere auto-onderdelen in brand zetten. 

Brandschade en uw autoverzekering 

Bij het claimen van brandschade aan uw auto stelt de verzekeraar eerst de hoogte van de schade vast. Na goedkeuring van de offerte door de verzekeringsmaatschappij kan de auto gerepareerd worden. In dat geval vergoed uw verzekeraar de reparatiekosten. Is uw auto total loss verklaard? U krijgt dan een vergoeding volgens het restitutiebeleid van uw verzekeringsmaatschappij. 

Heeft u uitsluitend een WA-verzekering voor uw auto? Dan betaald u de brandschade geheel zelf. Aangezien het brandschade schade aan uw eigen voertuig betreft, vergoedt een autoverzekering u alleen als u een beperkt casco of all-risk dekking heeft als verzekering voor uw auto. Met puur een aansprakelijkheidsverzekering is er dus helaas geen restitutie mogelijk vanuit uw verzekeraar. 

Als het gaat om een brand die is aangestoken, dan valt de schade van de autoverzekering onder vandalisme en helaas niet onder brandschade. In dergelijke gevallen dekt de verzekering alleen de schade wanneer u een all-risk verzekering heeft afgesloten voor uw auto. 

Brandschade aan uw auto is natuurlijk op zichzelf al vervelend genoeg, maar het is nog vervelender als u door de claim uw schadevrije jaren verliest en dus uw premie daarmee ook omhoog gaat. Alleen wanneer de verzekering de schade alsnog als brandschade beschouwt, levert u geen schadevrije jaren in en blijft uw premie gelijk. Dit is niet het geval als het om vandalisme gaat. Dit heeft helaas wel invloed op uw schadevrije jaren en no-claimkorting. 

Of u bij brandschade een eigen risico betaalt of niet, hangt af van uw verzekeringsmaatschappij. Controleer de polisvoorwaarden van uw verzekering daarom altijd goed. Ook is het verstandig om naar een schadehersteller te gaan die een contract heeft met uw verzekeraar. U betaalt dan vaak minder of geen eigen risico, en u heeft vaak het recht op het krijgen van een vervangende auto tijdens de reparatie. 

Brandschade aan uw auto in het buitenland 

Heeft uw auto brandschade opgelopen in het buitenland? Als u hiervoor verzekerd bent, kunt u bij uw verzekeringsmaatschappij een vervangende auto krijgen. Beveiligingskosten, slepen, voertuig opslag en stalling zijn vaak ook gedekt afhangend van de soort verzekering die u heeft afgesloten. Als de garage nieuwe auto-onderdelen uit Nederland nodig heeft, worden de verzendkosten voor deze onderdelen normaal gesproken vergoed. 

U kunt zien waar u dekking heeft op de groene kaart van uw autoverzekering. In elk land dat op uw groene kaart staat bent u verzekerd voor de schade die ook in Nederland gedekt is. Het wordt aangeraden en is daarom ook verstandig uw groene kaart mee te nemen als u naar het buitenland gaat. De groene kaart dient namelijk als een internationaal verzekeringsbewijs voor uw auto.

Heeft u een schaderapport nodig?

Vraag deze hier makkelijk en snel aan via onze gratis schade app

Vraag aan

Gerelateerde blogberichten